[ BEZÁR ]

Rólam

Tóbel János vagyok, nõs, két felnõtt gyermek édesapja. Gyermekeim egyetemi tanulmányaikat Budapesten végezték, munkát, megélhetést, társat is ott találtak, így õk nem velünk élnek már.

13 éve polgármesterként dolgozom Halimbán. 2007-ben az Éltetõ Balaton-felvidékért LEADER HACS (Helyi Akció Csoport) megalakításában szervezésében aktív közremûködõ voltam, jelenleg a HACS elnökhelyetteseként dolgozom, õstermelõként is tagja vagyok az Egyesületnek.
Fontos szerepem volt a település és az ajkai kistérség turizmus fejlesztésében, a halimbai gyógynövényes örökség felélesztésében.
10 év alatt sok munkával és pályázati támogatások segítségével sikerült felépíteni a Szalai Miklós gyógynövényes tankertet, melynek látogatottsága már eléri az évi 2000 fõt.
A halimbai gyógynövényes hagyományokra építve, polgármesterként több alkalommal szerveztem képzést. A képzések gyógynövény, fûszernövény ismerettel kapcsolatos tudást adtak a résztvevõknek.
A tanfolyamok hallgatójaként új elméleti és gyakorlati ismeretekkel bõvült a kertészeti tudásom. Ezen ismeretekkel kívánom a saját vállalkozásomat is fejleszteni, bemutatni a kis-léptékû háztáji gazdálkodás lehetõségeit, a vegyszermentes zöldség, gyümölcs termesztést, a család éves hús, tojás szükségleteit kielégítõ állattartást. Magánemberként mindig is foglalkoztam zöldség, gyümölcs termesztéssel, háztáji állattartással. Ez elsõsorban a család ellátását szolgálta.
A megtermelt alapanyagokból saját receptek alapján készülnek a savanyúságaink, befõttek, szörpök, lekvárok. A sertésekbõl házikolbász szalonna, sonka. Ezeket a hagyományos recepteket egészítem ki, erõsítem fel akár hagyományos, akár újszerûnek mondható fûszerezéssel, melyhez a megszerzett fûszernövény termesztõi tudás szolgáltat alapot. Rendszeresen fõzünk közösségi rendezvényeken, fõzõ versenyeken.

Vissza a címlapra


www.herbaporta.hu - Tóbel János - Halimba 2013